Reuma

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Iedereen kan reuma krijgen, ook jonge mensen. Ontstekingsreuma, welke delen reuma en artrose zijn veel voorkomende aandoeningen. De meeste mensen met reuma hebben last van pijnlijke en stijve gewrichten of spieren en zijn snel vermoeid. Daadoor is bewegen vaak moeilijk en kunnen beperkingen ontstaan in het dagelijkse leven.

Wat kan de podotherapeut betekenen voor mensen met reuma

Een podotherapeut kan de voetklachten, die door reuma ontstaan zijn, eventueel in samenwerking met een reumatoloog behandelen en verlichting bieden. Naast de verschillende vormen van ontstekingsreuma hebben podotherapeuten veel kennis en ervaring opgebouwd in de behandeling van andere reumatische ziektebeelden.

Welke voetproblemen kunnen optreden bij reuma

Als gevolg van de reuma kan er een aantal voetproblemen optreden waar patiënten last van kunnen krijgen. Denk hierbij aan pijnlijke rode en gezwollen gewrichten en een stijf en vermoeid gevoel

1.  Standsverandering van de voeten en tenen

Door de chronische ontstekingen in de voetgewrichten kan de stand van de voeten en tenen veranderen.

2. Knobbels op de tenen

Door de standsverandering van de voeten en tenen kunnen er drukplekken op de tenen ontstaan die pijnklachten kunnen veroorzaken.

3. Bloedvatontstekingen

Ontstekingen van de kleine en middel grote bloedvaten treden er vaak op in de huid en op de nagelriemen en zijn te herkennen aan een rood/blauwe of rood/bruine verkleuring.

4. Gevoelsverlies

Dit ontstaat doordat de bloedvaatjes naar de zenuwen ontstoken raken, deze ontstekingen kunnen er voor zorgen dat er uitvalverschijnselen, krachtverlies en gevoelsverlies ontstaat.

5. Wondjes op of onder de voet als gevolg van een slechte doorbloeding of door druk

 

Veel voorkomende klachten bij reuma

Een veel voorkomend probleem bij reumapatiënten is het ontstaan van voetklachten. De ontstoken gewrichten maken dan het lopen en staan erg pijnlijk. Een daarbij veel gezien probleem is een dun vetkussen onder de voorvoet hetgeen vaak verantwoordelijk is voor de flinke pijnen in dit gedeelte van de voeten. Door diverse ontstekingsprocessen kunnen de voetgewrichten aangedaan raken, waardoor de voet van stand en/of vorm kan veranderen. Hierdoor kan er overmatig eelt en likdoorns ontstaan. Genoemde factoren kunnen het kopen van goed passend schoeisel flink bemoeilijken.

 

Afspraak maken?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Aangesloten bij