Sesamoiditis

Sesamoiditis is een verzamelnaam voor pijn die u heeft ter hoogte van de sesambeentjes en is een vorm van peesontsteking. De sesambeentjes zijn twee kleine botjes die onder het gewricht van uw grote teen vastzitten aan de lange buigpees van de grote teen. Deze sesambeentjes stabiliseren de pees van de grote teen. Ze helpen bij het dragen van het lichaamsgewicht en tillen de botten van de grote teen op. Wanneer u last heeft van sesamoiditis concentreert de pijn zich ter hoogte van de bal van de voet onder de grote teen.

De meeste botten in het lichaam van een persoon zijn met elkaar verbonden door gewrichten. Er zijn enkele botten die hier een uitzondering op zijn. Deze botten staan in contact met pezen of zijn ingekapseld door spieren. Dit zijn de sesamoïdes. De grootste sesamoïde is de knieschijf.

Oorzaken
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een sesamoiditis:
– Overbelasting van de voorvoet en grote teen
– Door een trauma kan er een fractuur ontstaan
– Het kraakbeen kan gekwetst raken

Symptomen 
Enkele symptomen die u kunt ervaren bij sesamoiditis, zijn:
– Pijn ter hoogte van de bal van de voet onder de grote teen
– Pijn die geleidelijk ontstaat
– In geval van een fractuur heeft u direct pijn ter hoogte van de sesambeentjes
– Mogelijk ontstaat er zwelling of een hematoom (blauwe plek)
– Het strekken en buigen van de grote teen doet pijn

Behandeling
Bij het behandelen van sesamoiditis wordt er een steunzool gemaakt om de sesambeentjes in de bal van voet te ontlasten. Er wordt een ophoging gemaakt achter de kop van het eerste middenvoetsbeentje en verder wordt er een uitsparing gemaakt voor de sesamoïden. Indien een steunzool de pijn niet wegneemt behoort een operatie tot de mogelijkheden.

 

Afspraak maken?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Aangesloten bij