Hielpijn is een verzamelnaam van voetklachten aan de achterkant of onderkant van de voet. Pijn aan de hiel is een veel voorkomende voetklacht en wordt ervaren als een stekende pijn bij het lopen. Na verloop van tijd blijft er een zeurende pijn aanwezig. Dit komt door overbelasting van de hiel.
Oorzaken
Oorzaken van hielpijn kunnen zijn:
– Sporten met name hardlopen en springen
– Langdurig gebruik van verkeerde schoenen bijvoorbeeld zachte zolen of strakke schoenen
– Bergwandelen met name bergop wandelen
– Overgewicht
– Korte kuitspier
– Veel en te lang staan of zitten met name hurken
– Platvoeten of holle voeten
– Steile voetzool
– Hielkussenatrofie, weinig dempend vetweefsel onder de hiel. Dit komt vooral bij ouderen voor
– Artrose
– Ontstekingen
Symptomen
Pijn aan de hiel kan zich uiten in verschillende symptomen:
– Pijn onder de hiel bij het ’s ochtends opstaan
– Pijn bij lang staan en lopen
– Stijf of gespannen gevoel in de voet
– Beurs gevoel in de voet
Calcaneodynie
Het vetkussen, dat zich onder de hiel bevindt, zorgt voor een goede demping tijdens het staan en lopen. Maar dit vetkussen verliest, naarmate we ouder worden, deels zijn functie. Dit betekent dat het vetkussen dunner wordt en het dempend vermogen vermindert, waardoor het hielbeen overbelast of geïrriteerd kan raken.
Hielspoor
Een hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn. Een hielspoor bevindt zich vaak daar waar de peesplaat zijn aanhechting heeft op het hielbeen. Dit is met röntgenfoto’s aan te tonen. Indien er op de röntgenfoto geen afwijkingen te vinden zijn dan is er eerder sprake van een irritatie of ontsteking van de peesplaat. De pijnplaats bij een hielspoor is vaak met één vinger aan te wijzen.
Peesplaatontsteking (fasciitis plantaris)
Deze peesplaat loopt van de hiel naar de tenen toe en waaiert uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het steunt het lengtegewelf van de voet ter hoogte van de zool (plantair) en vergroot als gespannen band de afzetkracht van de voet tijdens hardlopen en springen. Een peesplaatontsteking, ook wel plantaire fasciïtis genoemd, wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet wat vaak wordt veroorzaakt door een foutieve stand van de voeten.
Behandeling
Om van uw hielpijn af te komen kunnen inlegzolen de voeten extra ondersteunen. Het doel is om de spanning in de voet te laten afnemen wat leidt tot minder tot geen pijn in de voet. Mogelijk kunnen rekoefeningen u helpen bij het proces om minder hielpijn te hebben. Daarnaast is schoenadvies, rust en eventueel tapen een mogelijkheid om de klachten te verminderen.