Likdoorn/ eksteroog

Een likdoorn wordt ook wel een eksteroog genoemd. Het is een pijnlijke eeltplek die meestal aan de voet voorkomt. Een likdoorn ontstaat wanneer er op een klein gedeelte van de voet extra hoge druk plaatsvindt. Het eelt wordt op die plaats naar binnen gedrukt en er ontstaat een soort doorn.

Soorten likdoorns 
– Harde likdoorn: dit is de meest voorkomende likdoorn en heet heloma durum. Het ontstaat op de tenen en aan alle zijden van de voet en wordt veroorzaakt door het dragen van verkeerde en niet-passende schoenen en teenafwijkingen
– Zachte of weke likdoorn: deze likdoorn ontstaat tussen de tenen en wordt veroorzaakt door botafwijkingen aan de tenen. Omdat de tenen tegen elkaar gedrukt worden, blijft de huid tussen de tenen week en zacht

Oorzaken 
Wanneer een kleine plek op de voet veel druk of wrijving ervaart, ontstaat daar extra eelt. Door druk van schoenen kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen, maar wordt in de huid geduwd.

Likdoorns kunnen ontstaan door:
– Het dragen van verkeerde schoenen
– Het niet goed verzorgen van de voeten
– Afwijkingen aan tenen en voeten
– Intensieve belasting van de voeten
– Ouder worden: dit zorgt voor een dunnere huid en veranderingen in gewrichten

Klachten
Likdoorns zijn te vinden onder de voet, boven op de tenen en tussen de kleine teen en de teen ernaast. Een likdoorn is te herkennen aan een kleine en ronde verkleuring en maximaal enkele millimeters groot. In het midden is vaak wat weefsel weg te krabben. Indien u een likdoorn heeft geeft dit meestal een stekende pijn en/ of het gevoel van een hard plekje onder of op de voet of tenen.

Behandeling
Terugkerende likdoorns op de voet zijn aanleiding om een podotherapeut te bezoeken. De podotherapeut heeft hier vaak passende oplossingen voor, bijvoorbeeld door een instrumentele behandeling of inlegzolen. Daarnaast wordt bij een likdoorn regelmatig een  orthese  gemaakt om de teenstand te corrigeren.

 

Afspraak maken?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Aangesloten bij