Shin splints/ springschenen

Shin splints of MTSS (medial tibial stress syndrome) is een andere benaming voor springschenen. Dit wordt ook wel beenvliesontsteking of scheenbeenirritatie genoemd en is een blessure aan de binnenkant van het scheenbeen die wordt veroorzaakt door overbelasting. De overbelasting geeft een continu trekken van de spieren aan het scheenbeen en dit kan een ontsteking veroorzaken.

Oorzaken
Shin splints kunnen ontstaan door:
– Slechte schoenen: te weinig demping en zijwaartse steun
– Standsafwijking in de voet: platvoeten of holvoeten
– Beenlengteverschil
– Intensief bewegen: loopsporten waarbij de voet te veel naar binnen kantelt
– Overgewicht

Sporters bij wie shin splints eerder zijn vastgesteld hebben een verhoogde kans op herhaling. Vrouwen zijn meer gevoelig voor het krijgen van shin splints dan mannen omdat vrouwen een ander bewegingspatroon hebben waardoor er meer druk op het scheenbeen komt.

Symptomen 
Het meest voorkomende symptoom is een zeurende pijn aan de binnenzijde van de scheenbenen, net boven de enkel. Of hoger, zelfs tot aan de knie. Maar er kunnen ook andere symptomen aanwezig zijn, zoals:
– Zwelling
– Drukkend gevoel
– Kloppend of warm gevoel aan de schenen
– Stekende pijn
– Pijn bij hurken of het over elkaar slaan van de benen bij het zitten
– Pijn kan heviger worden bij een lager looptempo

Behandeling
Behandelt u de klacht niet goed, dan ontstaat de pijn niet alleen meer tijdens het sporten, maar ook in rust.

De podotherapeut houdt met alle facetten van het probleem rekening. Niet alleen het alledaagse bewegingspatroon, maar ook sportspecifieke aspecten worden besproken. Vanwege de veelzijdigheid van het probleem zijn er verschillende therapieën mogelijk. U moet denken aan sportinlegzolen, loopadvies, schoenadvies of tijdelijke ontlasting (zool) in combinatie met fysiotherapie.

Afspraak maken?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Aangesloten bij