Hielpijn bij kinderen/ morbus sever

Hielpijn bij kinderen wordt door de podotherapeut morbus sever genoemd. Morbus sever is een irritatie aan de groeischijf van het hielbeen. De groeischijf raakt geïrriteerd door een te grote trekkracht aan de achillespees. De hiel is het achterste gedeelte van de voet. In de groeifase die kinderen doormaken, moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De groeischijf van het hielbeen bevindt zich aan de achterzijde van het hielbot. Net erboven hecht de achillespees vast en sommige vezels lijken door te lopen tot onder de hiel. Deze aandoening komt vaak voor bij kinderen en jongvolwassenen die snel groeien.

Oorzaken
Oorzaken van hielpijn kunnen zijn:
– Intensieve belasting van de kuiten tijdens de groeispurt
– Verkorte kuitspieren: deze geven een grotere trekkracht op de achillespees waardoor er sneller klachten ontstaan
– Groeispurt: een snelle groei van het lichaam kan er voor zorgen dat spieren in de kuit verkorten waardoor de trekkracht op de peesaanhechting groter wordt
– Platvoeten
– Holvoeten
– Instabiliteit aan de voet of enkel
– Stijfheid in de enkel
– Overgewicht
– Letsel
– Afwijkende voetstand

Symptomen
De symptomen van morbus sever lijken op de klachten die volwassenen ervaren bij hielspoor. Enkele symptomen zijn:
– Zeurende pijn in de hiel na het intensief belasten
– Lichte zwelling
– Pijn aan de onderkant of achterkant van de hiel
– Lopen op de tenen
– Mank lopen

Behandeling
Wanneer kinderen pijn aan de hiel hebben, is rust belangrijk. Zorg dat de intensieve belasting op de voeten wordt verminderd of gestopt. Pijn is een signaal om rust te houden. Uiteindelijk gaat de hielpijn vanzelf over. Kinderen in de leeftijd van 14- of 15 jaar groeien niet meer explosief waardoor de hielpijn verdwijnt.

Een podotherapeut kan na onderzoek bepalen of een schoenadvies dan wel een inlegzool nodig is om kinderen zonder pijn te laten sporten. Het schoenadvies of een inlegzool zal nodig zijn tot het moment dat de groeischijf volgroeid is en de hiel de belasting kan dragen. Het is belangrijk om tijdig te handelen en de klachten serieus te nemen. Zo voorkomt u dat de pijn erger wordt en sporten niet meer mogelijk is.

 

Afspraak maken?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Aangesloten bij