Hamertenen

Een hamerteen is een afwijking van een teen. Het gewricht tussen het eerste en tweede teenkootje is gebogen. Hierdoor ontstaat er een kromming in de teen of tenen en noemen we de hamer-vorm.

Oorzaken
HamerteenEr zijn meerdere oorzaken aan te wijzen waardoor hamertenen kunnen ontstaan:
– Het scheef staan van de grote teen
– Een standsafwijking van de voet en afwijkend looppatroon
– Pezen in de voet die te kort zijn
– Een doorgezakte (voor)voet
– Een teen die langer is dan de andere tenen
– Verkeerde of te kleine schoenen
– Platvoeten of holle voeten
– Gewrichtsontstekingen
– Fractuur in de voet of teen

Ook zaken als ouderdom, diabetes of reuma kunnen oorzaken zijn voor hamertenen.

Symptomen
Er zijn verschillende symptomen die u kunt ervaren bij hamertenen:
– Pijn bij de tweede, derde of vierde teen van uw voet
– Stijfheid en minder beweeglijke tenen
– Bewegen voelt vaak pijnlijk aan
– Moeilijk lopen
– Het ontstaan van een likdoorn

Behandelingen
De oplossing is afhankelijk van het soort hamerteen. Er zijn zowel flexibele hamertenen als rigide hamertenen. Wat is het verschil tussen beide soorten hamertenen?

Flexibele hamertenen zijn buigbaar. Met buigbaar wordt bedoeld dat de tenen met de vingers recht gebogen kunnen worden. Flexibele hamertenen zijn minder pijnlijk en zorgt voor minder problemen bij het lopen. Flexibele hamertenen kunnen goed behandeld worden met een inlegzool om standsafwijkingen van de voeten te corrigeren.

Rigide hamertenen zijn stijf en niet recht te buigen. De rigide hamertenen zijn pijnlijk en zorgen voor problemen met lopen. Therapie van een rigide hamerteen is gericht op bescherming van de hamerteen en het behoud van de huidige stand van de teen.

Hamertenen, klauwtenen en mallettenen
De termen hamertenen en klauwtenen worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een verschil tussen beide teenproblemen. Bij hamertenen is het gewricht gebogen tussen het eerste en tweede kootje. Bij klauwtenen is ook het gewricht tussen het tweede en derde kootje gebogen en daarnaast is er ook een overstrekking van het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en de kleine teen. Bij een malletteen is alleen het laatste kootje gebogen. De symptomen en behandelingen van klauwtenen en mallettenen zijn hetzelfde als bij de hamertenen.

 

Afspraak maken?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Aangesloten bij