Tarsaal tunnel syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom is een beknelling van een zenuw in de voorvoet, tenen of hiel. In medische termen noemen we dit de nervus tibialis. De nervus tibialis volgt een lange, kronkelige route, vanaf de rug via de achterkant van het been naar de enkel. Vlak boven de enkel draait de zenuw naar binnen naar de binnenenkel toe. Daar ligt de nervus tibialis, samen met een slagader, tussen drie spiergroepen in. Dit alles wordt strak bij elkaar gehouden door een stevige band aan de binnenzijde van de enkel. De zenuw loopt als het ware door een tunnel met enkele pezen en bloedvaten; dit noemen we de tarsaal tunnel. Wanneer de zenuw bekneld raakt, ontstaat de pijn.

Oorzaken
Bij het tarsaal tunnelsyndroom is de zenuw bekneld in de tunnel. Doordat de zenuw omringd is door pezen van grote spieren, is het meestal één of meerdere van deze pezen die verdikt is en meer ruimte vraagt in de tarsaal tunnel. Dit veroorzaakt druk of beknelling van de zenuw in de tarsaal.
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die zorgen voor de beknelling van de zenuw:
– Artrose
– Overbelasting van de voet
– Letsel aan enkels
– Standsafwijkingen van een voet

Klachten
Typische klachten voor dit syndroom zijn een dof gevoel in de voet, steken, tintelingen, branderigheid. Het heffen van de voet en het naar binnen knikken van de enkel veroorzaken ook vaak pijnklachten. De klachten treden vooral ’s avonds en ’s nachts op, voornamelijk na lang staan en hardlopen. In de ochtenduren zijn er meestal weinig klachten.

Behandeling
Tijdens een onderzoek kan de podotherapeut achterhalen welke structuren de beknelling van de zenuw veroorzaken. Meestal ligt de oorzaak bij standsafwijking van de voet en enkel, en vooral het naar binnen zakken/knikken hiervan. Veelal kan de podotherapeut dit middels een zooltherapie corrigeren. Hierdoor vermindert de druk op de zenuw in de tarsale tunnel en zal de zenuw kunnen herstellen.

 

Afspraak maken?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Aangesloten bij