Kind

Kindervoeten

De menselijke voet bestaat uit 28 botten met daar omheen banden, spieren, zenuwen en bloedvaten. Na de geboorte zijn de botstructuren van de pasgeboren baby in de voet nog niet geheel ontwikkeld. De botten bestaan bijvoorbeeld nog niet uit botweefsel maar uit zacht kraakbeen. Ook werken de voet en been spieren nog niet optimaal, omdat hun aanhechtingen op het babyskelet nog niet volgroeid zijn.

Voet problemen bij kinderen

De voetjes van een baby zijn vaak plat, dit komt omdat onder de voetzool een vetkussen zit. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit vetkussen en komt de voetboog tevoorschijn. Baby’s trappelen en spelen vaak met hun voetjes, hierdoor ontwikkelen de spieren in voeten en onderbenen zich en bereiden zich voor op het lopen en dragen van het gewicht. Deze bewegingen moeten niet belemmerd worden door te kleine babypakjes met voetjes, te kleine schoentjes of veel te strakke sokjes. Babyvoetjes groeien snel. Rond het eerste levensjaar gaan veel peutertjes proberen te staan, de voet is dan voldoende ontwikkeld om het eigen lichaamsgewicht te dragen ook zal hij/zij gaan proberen zijn/haar eerste stapjes te zetten. Bij deze stapjes is het niet nodig om meteen schoentjes te dragen. Het lopen van de peuter op blote voetjes helpt de voetspieren zich beter te ontwikkelen. Rond het zevende levensjaar staan de meeste kinderen goed op hun voeten. Deze periode wordt vooraf gegaan door de fysiologische ontwikkeling van de voet en het onderbeen.

 

Belangrijke punten

Bij kinderen die goed op hun voetjes staan is het belangrijk om goed passende schoenen te dragen

Een paar punten waar je als ouder op kunt letten.

  1. Een stevig contrefort. ( hielpartij)
  2. Regelbare sluiting op de wreef. ( b.v. veters)
  3. Juiste breedte en lengte
  4. Lage brede hak
  5. 1 tot 1,5 cm. lengte en groei toegift
  6. Een buigzame loopzool ter hoogte van de bal om goed te kunnen afwikkelen

Alleen indien een kind klaagt over pijn en vaak valt is er een gegronde rede om met een gericht onderzoek, waarbij ook de knieën en de heupen betrokken worden, te kijken of er iets mis is. Een afwijkende voetstand is op jonge leeftijd vaak geheel of gedeeltelijk te corrigeren.

Afspraak maken?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Aangesloten bij