Platvoeten

Platvoeten worden ook wel doorgezakte voeten genoemd. In medische termen worden doorgezakte voeten ook wel pes planus of pes planovalgus genoemd. Bij platvoeten is de voetboog tot op de grond doorgezakt. Zowel de binnen- als de buitenzijde van de voet staat op de grond. U staat letterlijk plat op de grond.

Oorzaken 
Doorgezakte voeten kunnen ontstaan:
– Na een zwangerschap
– Door erfelijke belasting of door het vele lopen
– Door het ouder worden

Soorten doorgezakte voeten
Er zijn twee soorten doorgezakte voeten, namelijk de soepele platvoet en de stijve platvoet. Bij de soepele platvoet staat u normaal, maar zakken uw voeten door. Staat u op uw tenen, dan is er wel een voetboog te zien. Dit komt omdat u uw spieren in uw voet goed aanspant. Bij een stijve platvoet spant u uw spieren niet aan bij het op te tenen staan en blijft uw voet ook in deze situatie plat.

Symptomen 
U herkent doorgezakte voeten aan:
– Pijnklachten aan de binnenkant van de voet
– Vermoeide voeten en enkels na lopen en staan
– Knieklachten doordat de enkel naar binnen kantelt
– Verkeerde stand van de benen

Platvoeten bij kinderen
Kinderen worden geboren met platvoeten. De eerste jaren van hun leven blijven ze platvoeten houden. Platvoeten geven stabiliteit bij het leren lopen. Naarmate kinderen ouder worden, groeit de voetboog in de juiste stand.

Behandeling 
Een doorgezakte voet is goed te behandelen. Als er sprake is van een afwijking aan de voet, kunnen er ondersteunende zolen op maat worden gemaakt. De zolen zorgen ervoor dat u ondersteuning krijgt tijdens het staan en lopen. Ook kan de podotherapeut u schoenadvies geven over de stevigheid en de buigzaamheden van de schoenen. En soms is het mogelijk om oefeningen te krijgen om uw voetspieren te trainen, zodat deze sterker worden.

Afspraak maken?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Aangesloten bij