Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel wordt ook wel unguis incarnatus genoemd. Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De zijkanten van de nagel zijn vaak sterker gebogen en groeien in de huid. Als de teennagel in de huid groeit kan de huid beschadigen.

Oorzaken
Teennagels zijn erg kwetsbaar. Oorzaken van ingegroeide teennagels kunnen zijn:
– Slecht passende schoenen, welke te veel druk geven op de nagel
– Te kort afknippen van de nagels
– Afwijkende vorm van de nagel
– Transpirerende voeten, dit maakt de huid week en daardoor kwetsbaar

Jongeren hebben dunnere teennagels, waardoor het bij hen relatief gezien vaker voorkomt.

Symptomen 
Bij een ingegroeide nagel drukt er een scherpe nagelrand in de huid, voornamelijk bij de grote teen. Doordat de nagel erg hard is, kan de huid stuk gaan en ontstoken raken. Een pijnlijke zwelling aan de rand van de nagel is het gevolg. Enkele andere symptomen bij een ingegroeide nagel zijn:
– Pijn aan uw grote teen
– Ontsteking van de huid rondom de teen (eventueel met de groei van wild vlees)
– Irritatie van de huid
– De teen wordt rood en voelt warm aan

Behandeling 
Een podotherapeut zoekt naar een oorzaak van het ingroeien van de teennagel. Als er een nagelpunt in de huid zit, wordt deze, indien dit mogelijk is, door de podotherapeut verwijderd. De eventueel aanwezige ontsteking wordt verzorgd en behandeld. De podotherapeut zal adviezen meegeven over de juiste verzorging van de nagels en indien nodig een schoenadvies.

Ook kan een nagelbeugel voor een te bolle of ingroeiende nagel een oplossing zijn. Hierbij wordt een beugeltje op de nagel geplaatst om de druk van de nagel uit de nagelwal weg te halen. In sommige gevallen kan hier de vorm van de nagel blijvend mee gecorrigeerd worden.

Zodra de klachten verdwenen zijn kan het verstandig zijn om de verzorging van de nagels aan een voetverzorger of pedicure over te dragen.

Bij extreme klachten, zoals een sterk bloedende zwelling of ontsteking, kan het mogelijk zijn dat de podotherapeut uw ingegroeide teennagel niet meer kan behandelen. Dan zal een deel van de nagel chirurgisch verwijderd moeten worden. Hiervoor zal de podotherapeut u terugverwijzen naar uw huisarts.

Meer lezen over nagelklachten? Op de site van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten kunt u de brochure downloaden.

 

Afspraak maken?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op

Aangesloten bij